onsdag 29 juli 2015

Familjen

Igår var mamma här och hjälpte oss med att måla, husväggen börjar arta sig och Erik har börjat spika locken, då brukar det gå undan. 
Eftersom jag knappt kan röra mig överhuvdtaget så är vi väldigt tacksamma över all hjälp vi får, jag hade nog varit liggandes en vecka om jag hade målat det mamma målade igår. 

Dagsfärsk bild! 


Det ligger även fönsterfoder färdigmålat, så det bara är att sätta upp när det är dags för det. Det ska bli så skönt när det här är klart! Erik jobbar som en dåre, han är så duktig min man. Sliter på som ett djur med den här väggen, ofta ute sent på kvällen med sviarn. Men aldrig hör man honom klaga på att han måste ut. För att inte tala om de timmar Ingemar är här och sliter lika hårt, och de timmar mamma lagt ner på att måla. Så så tacksamma är vi! Jag försöker bjuda på gott fika och god mat i alla fall, det är ungefär vad jag duger till i dagsläget. 

Efter vi hade ätit middag igår tog mamma med sig båda pojkarna. De ville sova hos mormor. Helt spontant och oplanerat. Och väääääldigt lyxigt! Jag älskar mina barn, och jag älskar att vara tillsammans med dem, men man ordnar ju aldrig barnvakt och sen sitter hemma bara. Så igår kväll handlade bara allt om mig. Gjorde bara det jag kände för. Målade tånaglarna (för typ första gången sen jag blev gravid med Lukas, vem har tid att måla tånaglarna? Lyx!) och låg i sängen och såg film och åt godis, hehe. Fusk fusk. 
Imorse åt jag frukost framför tvn. Både skönt och märkligt att vara utan barn till frukost. Lite tyst och tråkigt så därför satte jag mig framför tvn. 


Har haft en period då jag inte kunnat dricka kaffe, men nu börjar kaffesuget komma tillbaka. Helst med massor av grädde!


Också graviditeten. Jag har ju så fruktansvärt besvärligt med förvärkar. Idag går jag in i v.19, magen är en liten bula men inte alls så speciellt stor, men jag känner mig som om jag vore i 8e månaden. Mest är jag orolig hela tiden, orolig och rädd för vad som väntar. Imorgon ska vi göra ultraljud och jag hoppas att vi kan få hjälp då. Hjälp och råd och stöd. 
Men det hör lite till mammarollen, den här oron. Oron för sina barn. Jag längtar efter förlossningen och ser verkligen fram emot den, men oroar mig för att det ska ske alldeles för tidigt. Eller oroar mig för att jag ska bli sängliggande i flera veckor innan. I flera veckor har jag oroat mig för att det inte ens kommer vara nått där. Att jag bara inbillar mig allt. Sken gravid. Men det är då ett himla liv i magen nu, det sparkas och görs kullerbyttor stup i kvarten. 
Så skönt det ska bli att äntligen få göra ultraljud! Jag hoppas att jag kommer gå därifrån och vara glad och lugn och känna mig trygg, och framför allt att allt ser bra ut för vårt lilla pyre. 




måndag 27 juli 2015

Kök

När vi var i Sundsvall i helgen så passade vi på att köpa nya köksstolar. Tanken var att vi skulle titta på dem och känna efter, och det gjorde vi. Sen tittade vi på kartongerna och insåg att vi kanske kanske kunde få plats med dem i bilen..
Så nya stolar blev det!
Jag har velat så fruktansvärt om dessa stolar och inte hittat några stolar som jag gillat, och när jag väl hittade de här så var vi ju tvungna att överlägga hur smart det egentligen var att köpa stolar med tygklädslar.. Men det gör sig så bra i vårat kök så det kommer vara värt det, hur mycket jag än får skrubba dem!


Vi är så nöjda som vi bara kan bli! Vi sitter oftast i köket här hemma, det är det rummet vi spenderar mest tid i. Så det kändes som att vi behövde riktigt bekväma stolar. Den gröna pinnstolen är dock min favorit så den fick stanna kvar.

Den absolut bästa platsen i köket är ändå denna. I gungstolen (även om den är livsfarlig) framför vedspisen. Och det är fördelen med det här vädret, att man får sitta inne och elda.

söndag 26 juli 2015

Sundsvall

Vi har haft en tvådagars semestertur till Sundsvall. Vi for på fredagmorgon och kom hem sent igår kväll. En alldeles lagom och väldigt härlig semester blev det över det stora hela. Vi är väldigt nöjda efter två dagar och en natt borta och längtar hem efter djuren och huset. I år blir det inte mer semester än så här. Vi planerar mer inför nästa år, men det beror helt på hur vi fungerar med tre barn. ;)

Vi tog det riktigt lugnt hela helgen, stannade till när vi kände för det. För att fika, eller kolla på gigantiska jätte laxar i en fors.


Det var bland det värsta jag sett, när laxarna hoppade i forsen såg de ut som hajar!

Pojkarna gillade att sova på hotell, de tyckte det var väldigt lyxigt och sov alldeles för länge.


Och att få äta köttbullar till frukost var ju bara för bra!

Vi hade redan hunnit med att spendera typ 4h på paradisbad dagen innan, idag tog vi såklart en tur till södra berget för att njuta av utsikten. Också gick vi "tarzanstigen", väldigt spännande att vara ute på äventyr.


Sen for vi vidare till norra berget, ett besök jag verkligen kan rekommendera. Jag ville flytta dit till ett gammalt timmerhus på studs, och Erik blev inspirerad till att timra upp en lada och skaffa getter.


Vi var in i den mysigaste lilla butiken någonsin.


Pojkarna fick prova tvätta på gammalt vis.


Lägg till en massa fina djur, en stor härlig lekpark och en cirkus på det!
Vi är väldigt glada och nöjda med vår semester!

Men nu är vi hemma igen med nya krafter och ska genast ta igång med Lukas rum, nu på momangen!

torsdag 23 juli 2015

Man tager vad man haver

Det ekar verkligen i vår kyl nu. Och frys. Och skafferi. Jag tror jag har tömt rubbet i veckan! 
Vi har inte handlat sen förra veckan, men eftersom vi gör matsedel och veckohandlar så hade vi grejer hemma till middagarna. Vi brukar få komplettera mitt i veckan med mjölk, fil, frukt och grönt. I veckan har jag dock inte varit och handlat en enda gång. Dessutom har Erik jobbat på hemmaplan i veckan, så vi har varit hela familjen som ätit frukost, middag och kvällsfika. 
Så idag fick jag använda fantasin, middagen hade vi som sagt klar. Erik hade beställt "kyckling med chips", en gratäng vi brukar göra. För att fira att han går på semester idag. Men det gröna fanns där inte mycket kvar. 


Middag blev det, och sallad där till. Hittade ett paket majskolvar som jag gjorde i ugnen med olivolja och flingsalt. Och en liten sallad med spenat, fetaost och pumpakärnor. Det jag hittade! Det är lite roligt att ordna också när man får anstränga sig lite och tänka till vad man har som går att använda. 

Sallad är ju dock himla tacksamt att odla så nu har vi det säkrat, som vi kan plocka från trädgårdslandet! 

onsdag 22 juli 2015

Milo

Jag är så lycklig över vår nya kamera, och ändå har jag inte hunnit testa den ordentligt.
Jag vill ha med den jämt, överallt, fota allt!

Fick i alla fall en så klockren bild på Milo, för det är precis så här han är.


Med huvudet på sne när man pratar med honom, och svansen ständigt viftande.
Och de där fina, snälla ögonen. Han har varit billig några månader nu, men nu känns det att den här "trotsåldern" eller vad han nu haft för sig börjar passera. Han börjar landa som den där snälla, fina, lugna hunden som vi alltid vetat finns där nånstans. Bakom allt flams och trams.

måndag 20 juli 2015

Bortbjudna

Igår blev vi bjudna på middag hos Patrik och Anna-Karin. Det är så lyxigt att bli bortbjuden på middag, kl.16 gick jag en liten sväng med Milo och det kändes så skönt att gå där i lugn och ro utan att behöva tänka på vad vi skulle äta eller när jag skulle börja med maten. Det är det lyxigaste jag vet! Även om jag tycker det är roligt att laga mat, så är det skönt att komma undan ibland. Nu för tiden är det alltid jag som lagar mat, eftersom Erik alltid kämpar på med bygget. Förstår inte hur han orkar eller vars han får energi ifrån, men jag är väldigt tacksam att han gör det. 

Patrik och Anna-Karin bor så vansinnigt vackert till. Hela tomten är så vacker, och sen sjön nedanför. Magiskt! De har dessutom fått till det riktigt fint invändigt, och har ett sånt trevligt kök att sitta i. Jag tycker att det här med kök är himla knepigt, de kan vara hur nyrenoverade och fräscha som helst men det är ingenting utan den där känslan. 


Så vackert! Vi var såklart tvungna att gå ner till sjön en sväng och kasta lite kottar från bryggan. 



söndag 19 juli 2015

Alla goda ting är tre

Jag har inte mått riktigt hundra på sistone, det började i våras och jag hoppades att det skulle till och ge sig snart men det verkar hålla i sig. Anledningen till att jag mår tjyvens är dock alldeles, alldeles underbar. Vår familj ska nämligen utökas. Två kottar ska bli tre, och istället för att vara en familj på fyra blir vi i vinter en familj på fem. Det känns magiskt, skrämmande, spännande , nervöst och alldeles fantastisk. Det har tagit sin tid men nu har det börjat sjunka in, och jag är så otroligt tacksam över att jag ska få uppleva allt det här igen. 

Kroppen är redan slut, jag är trött hela tiden och illamåendet håller i sig och kommer i tid och otid. 
Idag har jag mest legat hela dagen med de här kompisarna. 


Men då känner jag pyret snurra runt och sköljs av en våg av tacksamhet. Lycka. 

Nånting som alltid går ner i alla fall, är havregrynsgröten. Helst med nektarin eller persika och hackad mandel. Eller blåbär och kanel. Mums. Bästa frukosten.


Åsele

Igår for vi iväg till ett regnigt Åsele. Men det finns verkligen inget dåligt väder, bara dåliga kläder! 
Vi hade en fantastiskt mysig marknadsdag, med bästa sällskapet och glada små killar. På slutet for karlarna på en pizzeria där de fick köpa sig öl, och tydligen en och annan jäger, medan vi kunde göra resten av marknaden i lugn och ro. En sån där himla fin dag, trots att det spöregnade nästan hela dagen. Men vi var väl medvetna om att det skulle regna och hade med oss kläder så vi blev inte ens blöta! Är så glad att jag har så fina människor runt mig, som till och med gör en sån regnig kall dag till en av de finaste marknadsdagarna. Stort plus också att när det regnade så var det betydligt mindre folk där, vilket passar mig fint! 

När vi kom hem for vi och hjälpte Daniel och Johanna lite med köksrenoveringen. Jag låg mest i soffan bredvid kamin och mös. 
Senare på kvällen låg vi i våran soffa, eldade och åt godaste chokladen som vi införskaffat på marknaden. Pratade strunt och planerade framtiden. Är alltid så spänd och förväntansfull på framtiden med Erik, och jag blir aldrig besviken! 



Som om inte det vore nog, så kom den här med posten i fredags. 


Alltså lyckan. Livet. Nyp mig i armen. 

Puss! 



onsdag 15 juli 2015

Slutkörd

Igår hade jag arbetsdag med systran. Eller arbetsläger kändes det som ett tag, då Ingemar också kom hit och målade ytterväggen. Jag och Annelie skulle ta itu med veden, äntligen. Vi jobbade hårt hela dagen och fick nästan in allt, vi var tvungna att lämna lite på slutet när sviarn höll på göra oss vansinniga.

När Annelie hade farit på kvällen storstädade jag och bäddade rent, pojkarna fick bada och när de hade somnat la jag mig i badet. Behöver jag säga att jag sov gott i natt? Nybadad, renbäddat, och helt slut på. Och så lycklig, nu är den där jäkla askhögen borta och dessutom veden staplad under tak. Jag sov som en liten bebis! 

Idag har jag varit och snott rabarber, våra rabarber har inte riktigt tagit sig sen jag flyttade dem. 
Sen for Lukas och fiska med farfar och jag och Aron gjorde rabarbersaft, rabarberkräm, rabarberchutney och rabarber semifreddo. Rabarber hör sommaren till! Även om det inte känns som nån vidare somnar ute, men det ignorerar vi. 


Efter vi stökat undan i köket så var det full uppmärksamhet på bara Aron och det han kände för. Först ville han ta ut alla pussel och spel ur kökssoffan, för att "han letade en grej". Sen skulle vi ställa tillbaka allt igen. 


Efter de hade han cirkus för mig. 


Också hann vi cykla och titta i brevlådan ca.50 gånger. Så härligt med en 3åring. 


Efter det gjorde vi korvstroganoff och bjöd storfiskarna på när de kom hem. 
Även ikväll känner jag mig slut i kroppen, men så nöjd med allt som blivit gjort. Och dessutom kommer Erik hem ikväll, en dag tidigare än väntat. Så om jag kommer sova gott i natt, också! 






måndag 13 juli 2015

Projektet

Nu kommer det. Mitt nyss påbörjade evighetsprojekt. 

Erik har kastat allting som vi rivit i det här huset (och det vill inte säga lite) i en hög och bränt upp det. Den högen låg mitt på gräsmattan, mitt i utsikten från köksfönstret. 
Jag önskar att jag hade tagit en före bild, men det glömde jag i min iver. Men ni kan tänka er att det var en gigantisk askhög. Och inte bara aska, en himla massa järnskrot och spikar och allt möjligt kunde man hitta där i. Jag har nu kört bort HELA den där högen. 61 skottkärror, 7 arbetstimmar, en himla massa svett, och helt uppäten av sviarn. 


Nu är det till och med ännu finare än på den här bilden, som togs tidigare idag. Nu har vi jämnat till och fyllt på med mer jord och sått frön där det ska få bli gräsmatta igen. Det mesta kommer dock inte bli gräsmatta igen. Och där kommer vi till hela grejen med det här projektet. Där ska vi gräva ner studsmattan. 
Fortsättning följer.. 

Jag har ett himla tjorv när jag är inne på bloggen via telefon. Vissa av era kommentarer vill inte publiceras, och jag kan inte svara på en enda av dem. Jätte trist! Men det är inte så att jag struntar i er, det är bara tekniken som tjorvar. Eller cyberrymden kanske. Jag får försöka ta till vana att använda datorn istället, nu när vi har en fungerande sådan. 
Hur som helst, så är det nån som har undrat om vi har kvar några gamla fönster, och det har vi. Är det fortfarande av intresse så släng iväg ett mail: sandrastrandberger@gmail.com

söndag 12 juli 2015

Söndag

Idag har vi firat världens bästa tjej, Ellen som fyller år imorgon! I fredags hade vi även turen att få fira Kasper, så det har varit mycket firande på sistone och med det en himla massa gofika - ingenting mig emot. Ju mer desto bättre! 

Jag är så dödligt less på att bara få visa er mobilbilder hela tiden, men vet ni vad? I fredags fick jag mail om att min nya kamera ÄNTLIGEN är skickad! Efter en massa tjorv hit och dit och förseningar och skit så är den äntligen på väg! Vår gamla kamera la av när vi var i Grekland, överhettad kanske? Men nu ska det bli ordning hoppas jag, med bra dator, internet och kamera! 

Annars är jag så galet sugen på att baka. Pajer och tårtor, cheesecakes och glass! Har massor av recept ligger i bakhuvudet och väntar, och sen blir man ju vrålhungrig av att sitta på Pinterest. Mmm.. Jag har en "mapp" som heter "för magen", den hittar ni här: http://pinterest.com/sstrandberg/for-magen/
Längtar efter rätt tillfälle att få prova baka allt gott! Är så less på att baka småkakor eller långpannekakor. Nu längtar jag efter riktiga bakverk! 




lördag 11 juli 2015

Stugan

Igår for vi som sagt till stugan. Jag skurade heeeela stugan från golv till tak, känns så skönt att ha det gjort. Lukas är så sugen på att få sova där, och då är det ju bra mycket trevligare att komma dit till en städad stuga! 
Pappa och Erik röjde på ordentligt, så nu är det så fint både ute och inne. 
Det blev mycket jobb, men emellanåt njöt vi mest bara. 


Anders och barnen kom också dit, så då blev det extra mycket jobb då pappa tyckte att de kunde passa på att hissa stugan som sjunkit ihop. 
Barnen hade fantastiskt roligt och vågade till och med hoppa i sjön.


Det provfiskades men inget napp.


En sån himla fin eftermiddag och kväll, klockan närmade sig 20.30 innan vi började ta oss hemåt. Vid den tiden brukar vi städa undan ute för att flytta oss in, tända ljus och spela kort. Eller starta bastun och ta ett kvällsdopp i sjön. 
Men igår åkte vi som sagt hem, för tillfället har vi ju så mycket som ska göras hemma. 
Men en av de bästa kvällar blev det, en sån där kväll som fastnar i hjärtat. Som ger ett lyckorus genom hela kroppen. Med skratt och god mat, glada barn och inte ens myggen störde. 





Godmorgon!



Imorse vaknade vi till strålande, strålande sol. Jag bara strök runt i köket som en katt och njöt av utsikten i varenda fönster. Njöt av vårt fina fina kök, och vår fina fina tomt. Och solen. Solen! Så fantastisk härlig och efterlängtad! Och så passande, för idag efter lunch ska vi åka till stugan en sväng. Jag ska passa på att skura upp stugan ordentligt, också ska vi väl hinna med lite fiske och bad. Kanske en sväng med båten. Njuta av dagen. Packa med oss en ordentlig matsäck. 

Men först! Först ska vi jobba hårt, jag sliter på ned mitt "lilla" projekt som jag nämt tidigare, Erik och svärfar sliter på med ytterväggen. Lite slit innan vi får njuta av eftermiddagen. 

Fantastiska, härliga sommarlov! 

Hoppas ni får en fantastisk dag! 

onsdag 8 juli 2015

Korvgrillning

Så härligt med en dag utan regn! Och vi har hunnit massor! Som att hänga en del i Dalasjö, och jag har arbetat hårt här på gården. Och då menar jag hårt. Ni kan aldrig ana. Men när jag kommer igång med mina projekt är det inte mycket som kan stoppa mig. Ni ska få veta mer senare. När jag kommit en bit på vägen. Det här projektet kommer nog ta sin lilla tid..

Efter det tog vi med oss middag ner till sjön. Grilla korv och bada fötterna. Prata fåglar och göra snigelfällor, eller spindelhus. Mer behövs inte. En himla fin stund. 


Och ikväll kom mamma hit, vi gick en promenad runt byn med barn och hundar, och sen åt vi jordgubbar och grädde. Och pratade barnuppfostran och allvar, då vi har fått en himla massa bekymmer med våra prinsar små.. Hoppas det åtminstone gick in hos 6-åringen, 3-åringen är lite svårare att nå. Nåväl, förhoppningsvis blir det ordning på dem också så småningom!  

måndag 6 juli 2015

Gårdagen

Vars tog sommaren vägen? Fortsätter det såhär skulle jag kunna boka ännu en utlandsresa! Vad är det för sommar när barnen inte kan bada? 

Förutom för barnens skull så är det ju inte så tokigt med nån riktigt regnig dag emellanåt. Så mysigt vi hade det igår! Det är tur vi har stort kök, medan Lukas fixade lunch så stod jag på andra sidan och bakade bröd.


Sen fick vi besök och fikade i två timmar. Passar bra regniga dagar! 
Efter det beställde pojkarna pannkaka till middag, och jag var inte sen på att nappa på det. Pannkaka med hjortronsylt och grädde kan vara det godaste jag vet. 


Vi eldade i vedspisen hela dagen. Jag älskar vår vedspis. Det absolut bästa i hela huset. 


Idag väntar vi också besök men först ska vi hinna greja lite ute i trädgårdslandet. Det är tur jag jag folk som kommer och offrar sig och äter upp allt fika som blev kvar sen midsommar! 





söndag 5 juli 2015

Livet

Dagen. Tacksamheten. Vars ska jag börja? 

I går var vi på bröllop. Jag och Erik var värdpar och det gick fantastiskt bra. Suveränt om jag får säga det själv. Många av gästerna kom och tackade oss och skröt på oss, och framför allt så var brudparet väldigt nöjda och lyckliga. Så så glad att allt gick vägen! Så nervös som jag har varit! 

Pojkarna sov hos mamma igår och mamma har en tendens att få för sig att bjuda på middag när vi ska hämta dem, de helger pojkarna har sovit hos henne. Det betyder att vi ofta får hela söndagarna att dona på med annat, för att sedan komma till mamma och dukat bord och glada barn. 
Ni hör ju vem som har världens bästa mamma? De här söndagarna är så lyxiga! Inte för att vi tar sovmorgon och äter en lång, mysig frukost tillsammans. Nej, här är vi sällan göralösa. Vi har jobbat på med husväggen, jag har tagit en lång promenad med Milo, vi har klippt gräs och staplat ved. Men att få göra allt det här utan att tänka på att barnen ska ha lunch, och utan dåligt samvete för att inte de får göra något roligt istället en sån här fin dag. Vi är så obeskrivligt tacksamma! 

Nu har Thom varit här och fixat vår dator och internet som har krånglat, så nu ser jag förra veckans "sommar med Ernst", hur fantastiskt blev inte köket?! Också blickar jag ut över mitt kök från fåtöljen där jag sitter, där solen ger ett behagligt och varmt ljus, och tänker att jag är nog fasen lyckligast i hela världen. Hur är det möjligt att man får ha det så här bra? 

Lägg till en hög med fantastiska vänner som ställer upp i vått och torrt, och en ny bil på det! Jag vill gå i mina skor! 


onsdag 1 juli 2015

Slappar onsdag

Här är det alltid full fart. Sånna är vi! När Erik är hemma går allt i 180 och det är ungefär en miljon grejer vi ska hinna med. När han är borta har jag en flera sidor lång lista att beta av, med massor av projekt som jag gör i hemlighet som Erik tycker att vi inte har tid med, hehe. Mellan projekten bär jag in ved, ett evighetsjobb som aldrig tar slut. Men för varje famn jag bär längtar jag mer och mer efter vintern och att få elda upp all den där veden! Under kalla, mörka vinterdagar få elda, tända ljus, baka och dricka te. Men först ska vi väl ha sommar! 

Idag har vi dock mest bara slöat faktiskt. Jag grejade lite på fm inför bröllopet till helgen där jag och Erik ska vara värdpar. Efter lunch åkte vi på loppis i Dalasjö och efter vi fyndat färdigt där så åkte vi till Patrik och Anna-Karin och hängde där under resten av em. Älskar att åka hem till vänner som också renoverar och bygger, man blir så inspirerad och motiverad! 

Efter middag tog vi en promenad med Milo, och sen var det till att försöka få pojkarna i säng eftersom vi ska upp imorgon då jag måste jobba lite. 
Veckorna går så fort, tur dagarna är långa nu.